De okända landskapet

För en kort stund om höstarna, innan snön lägger sig som en mjuk rullgardin, får jag ta del av det hemliga landskapet som finns under vattenytan. När temperaturen krupit under noll under några nätter så lägger sig den första nattgamla isen längs med strandkanterna. När jag var barn så var det helt oemotståndligt att gå längs iskanten och höra hur den krasade sönder under fötterna. Men allt eftersom det vart fler kalla nätter så växte isen på och plötsligt bar den, men fortfarande bara närmast strandkanten. Det var då vi hade chansen att hitta lakarna som irrat sig in för nära så dom var lätta att klubba. Oftast var det bara smålakar - men ändå det var ett helt äventyr. Så äntligen kom dan då vi fick snöra på oss skridskorna och våra pappor var med oss ute på isen och högg med yxan och gjorde tydliga markeringar hur långt ut från stranden vi fick åka.

Det är då man möter det okända landskapet under vattenytan. Isen ligger som ett blankt fönsterglas och låter oss uppleva det okända landskapet. Vi kan se alla de slippriga stenarna i varierande storlekar, gamla träbitar, några benpipor från någon av hundarnas älgskånkar. När det blir lite djupare under oss kommer sjögräset som böljar under isen av vattnets rörelser och rätt vad det är kan vi se någon liten fisk pila förbi inunder oss. Det är både vackert och lite läskigt att åka på isen.
Det är också här och nu som man verkligen förstår begreppet att det sjunger om isen. Både av våra skridskoskär ovanpå likaväl som när det bildas sprickor i den av våra rörelser ovanpå. Visst då tar hjärtat ett skutt i bröstet på en och snabbt rör man sig närmare stranden tills man inser att den håller trots att det knakar lite i den.
Men lika underbart som att uppleva landskapet där under vattenytan är känslan av att själv få glida fram över den blanka mörka isen. Känna fartvinden mot kinderna och möjligen göra några tafatta piruetter. Kanske lyser en lågt stående höstsol på himlen och gör landskapet omkring oss om möjligt ännu mer magiskt. Åtskilliga är det timmar vi tillbringat på isen genom åren. Dag har blivit kväll och ibland har vi haft fullmånen som lyst och gjort det möjligt för oss att fortsätta med vår lek på isen i nattmörkret.
Men som det heter underbart är kort och det här är verkligen kort för snart är det dags för vintern med snömassorna att anlända och vi får vänta ett helt år till nästa gång vi kanske har möjlighet att möta det okända landskapet.
Ylva rapporterar direkt från verkligheten!!
1 Pelle:

skriven

Fina bilder! Törs inte åka med ungarna jag, kanske i år. Underbart är inte kort om man bor vid havet.

2 stig strömbergsson:

skriven

Du har en fantastisk förmåga att med ord skapa bilder i skallen hos den som läser. Att sedan få "ord-bilderna" bekräftade med foton blev verkligen grädde på moset.

Kommentera här: