Sista rycket

Imorgon äntrar vi planet och återvänder hem till Sverige, så här gäller det att ösa på. Vilket resulterat i ytterligare några sevärdheter. Men den här gången i klart och soligt väder med blå himmel. Blå himmel är ju sannerligen ingen självklarhet även om väderprognosen visar på en solig dag.
 
Åter till sevärdheterna så har vi gjort besök i konstdistriktet 798. Ett fabriksområde som gjorts om till konsthallar eller ja man ser spår av de konstnärliga uttrycken lite varstans i området. Dessemellan ligger det en mängd småbutiker varvat med caféer och lunchservering. Tydligen ett populärt område för att fota brudpar också upptäckte vi.
 
I vår guideboks tio-i-topp lista finns även Lamatemplet med. Det är fortfarande ett aktivt tempel så tempelområdet myllrar av en salig blandning av turister, tempelbesökare som ber och tänder rökelser och inte minst en och annan munk. Området består av en mängd paviljonger med buddastatyer i olika storlekar och former på upphöjda altare. Den största är en stående budda som är flera våningar hög.
 
Pekings motsvarighet till Gamla stan i Stockholm är Hutongerna. Ett område med smala gränder och låga k-märkta byggnder, med småbutiker likt Västerlånggatan. Ett myller av folk, blandat med cykelskjutsar, leverantörer och bilar i de trånga gränderna, för tyvärr är det tillåtet att köra bil i gränderna. Hur som helst ett trevligt strövområde, med mängder av barer, restauranger och caféer.
 
 
 
 
 

Med hantverk för ögonen

Det fins så oändligt mycket att se att man kan bli vimmelkantig för mindre. Då menar jag inte bara de traditionella sevärdheterna utan även att man får lov att kliva in bakom kulisserna å verkligen se hur de hela går till från början. Häromdagen besökte vi ett glasblåseri - där man verkligen handblåser glaset och tillverkar diverse glasprylar. Allt ifrån skålar och vaser till flaskor i allehanda färger och mönster. Att se hur de vant hanterar den lilla glödande glasklumpen till att formas till en vacker glaspryl är som en dans med händerna -ett hantverk som man inte funderar desto mer på hur det fungeraar när man bara står i affären och ser at de säljer glas. 
 
På samma tur besökte vi en porslinsmålnngsverkstad, där målarna satt två och två, rad efter rad vid varje bord djupt koncentrerade med pillergörat att måla på porslinet med varierande föremål, i allehanda mönster och skiftande färger. Att sitta så timme efter timme djupt koncentrerade för att sätta färger och linjer på rätt ställen. Ja ännu ett hantverk som gör att jag hädanefter kommer att se på porslinet med andra ögon. Med stor respekt för de som är handmålat. 
 
Ylva funderar kring händernas möjlighet att forma vackr saker
 
 
Färdigmålat porslin till försäljning i långa rader

Hur bar man sig åt??

Idag har vi varit på Kinesiska muren. Helt enormt vilket byggnadsverk. Högt högt upp slingrar den sig i tämligen oländig terräng. I alla fall när det är frågan om att bygga. Så oändligt mycket sten som gått åt och vilka mängder bruk och fyllningsmassor. Det är imponerande. Med dagens mätteknik är beräkningarna på att den är ca 880 mil lång att det finns ca 24 000 vakttorn längs med murens olika krön. Den byggdes av 300 000 människor och flera tiotusentals av dem dog medans den byggdes så visst den är såklart inte gjord i handvändning. Men ändå. Å då på den tiden för mer än 2000 år sen. Då fanns inga motoriserade bygg och lyftkranar till hjälp. Å ås oändlig många mil mur som byggdes. Det är mer än hela Sverige fram och tillbaka!! Ja men tänk er själva hålla på att bygga en mur från Treriksöset i norr till Smygehuk i söder, många många mil blir det. Å sen att den är byggd längs bergskrönen. 
 
Att bara komma på tanken att man vill omgärda sitt land med en mur. Det är som mer greppbart det här med en stadsmur. Tyvärr så var det rätt disigt idag med å det är ju lite synd för på bilder när det är klart väder förstår man att naturen är makalöst vacker.
 
Jag kan bara sammanfattningsvis ställa mig den frågan Hur bar dom sig åt???
 
Ylvas tankar om byggnadskonstruktioner
 
 
Många stenar blir det
 
 
En av 24 000 vaktposterna