Bara en bildlig referensram...

Igår rullade maskinerna in i Gállok området strax norr om Jokkmokk. Första salvan sprängdes...
 
Dagbrottets planerade yta är 4,5 x 5 km stor. Bara för att ha något att relatera till så är det ett område ungefär lika stort som ytan mellan Nikkaluokta och Ladtjojaure. Det är den järnmalmsfyndighet som finns. Men de finns också kopparfyndighet och det dagbrottet skulle bli 6 x 8 km. Men hallå!!!! Det här är ju gigantiska ytor. Till det kommer dammar med förgiftat vatten och slagghögar, transportvägar och annan nödvändig infrastruktur. Detta i vildmark vid källflöden... Hur tänker man??
 
Jag kan inte förstå att pengar ska få ha sådan makt.
 
Hörde idag på nyheterna också att Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson ser fram mot de skatteintäkter alla arbetstillfällen ger. Ja jag vet inte men både Kiruna och Gällivare som är relativt stora samhällen har en väldigt många fly in flyout dvs. de som jobbar i gruvorna bor inte i kommunerna utan betalar skatt någon annanstans. Varför skulle det bli annorlunda i Jokkmokk?
 
Här en länk till en bra och informativ hemsida, med kartor där undersökningstillstånd är inritade och mycket annat
 
http://www.whatlocalpeople.se
 
Ylvas bokstavliga kamp mot ulwen
 
 
En yta nästan så stor som mellan Nikkaluokta och Ladtjojaure
är det planerade dagbrottet i Gállok
 
 
 
 

Sår som aldrig läker!

Nyhetsrapporteringen om gruvboomen i Sverige har intefisierats på grund av att Beowulf mining har fått provbrytningstillstånd i Gállok ca 5 mil nordväst om Jokkmokk. Ja du läste rätt de har fått tillstånd att provbryta 2000 ton järnmalm, inte provborra utan bryta. Att befolkningen i Jokkmokk är delade i frågan om gruvetableringar i kommunen har vi också blivit informerade om och det kan jag förstå när det gäller ett litet samhälle som Jokkmokk. Jag måste återigen bara få tala om att jag är född och uppvuxen vid världens största underjordsgruva, vilken ligger i Kiruna. Jag har i hela mitt liv sett hur gruvan tar stora delar av naturen i anspråk. Det kommer aldrig någonsin gå att återställa dessa marker till de skick dom var i innan gruvan grundades. Visst är gruvan i Kiruna en mycket viktig inkomstkälla för Sverige och ja den ger många jobb.
 
Men gruvbrytning är INTE allena saliggörande. 
 
I det innersta av mitt hjärta känner jag att vi går så hårt åt vår rika natur att det bara blir slagghögar, håligheter, förgiftade miljöer, stora slamdammar - som bevisligen springer läck och släpper ut förorenat vatten i friska vattendrag. Med en gruvetablering följer också mycket tung industri. Vägar måste anläggas, stora maskiner måste användas, tystnaden försvinner och ersätts av en industriell ljudmatta dygnet runt. Det krävs parkeringsplatser och manskapshus. När malmen är bruten och lastad ska den transporteras vidare till något anrikningsverk och de är inte små anläggningar det heller. Alla dessa saker kommer att för all framtid påverka vår natur. 
 
Hur ska vi kunna leva på vår jord om vi inte har tillgång till ren och frisk natur och vem ger oss rätten att utarma vår planet på alla naturtillgångar på bara några år? Hur lång tid tar det att tömma malmfyndigheterna vid Gállok? 10 år - 25 år eller 50 år??? Vad händer sen med alla jobb som gruvan ger?? Vilket blir det faktiska pris vi får betala för att etablera alla gruvor överallt??
 
Ja jag vet att vi behöver järn och andra mineraler men någonstans har vi med allt snabbare takt börjat bita oss i svansen allt hårdare. Hur ska vi förklara för våra barn och barnbarn att vi snällt stod och tittade på när våra marker runt omkring oss skövlades??
 
Ja det är med stor sorg i hjärtat som jag ser och vet vilken makt pengar har och jag förstår att människor handgripligen protesterar mot dessa etableringar när det är ett faktum att maskiner rullar fram och plöjer vägar för att ingreppen på vår natur bara ska få äga rum...
 
Å vad är det som blir kvar???
Sår som aldrig läker!!!!
 
Ylvas sorgsna hjärta har fått tala
 
 
 
Gruvindustrin tar plats!!!
Ovan gruvan i Kiruna och nedan Aitikgruvan utanför Gällivare