Tala är silver men tiga är guld

Tänk att det finns så många kloka talessätt. Synd bara att vi inte tillämpar dessa klokord mer än vad vi gör. I förra veckan blev det i allra högsta grad aktuellt med de här klokorden. Tänk att det är så lätt att skapa en sanning av en massa illvilliga rykten - å ännu värre hur hanterar vi vår förmåga att tala??Jag tänker inte gå in närmare på vad som är gjort och vad som är ogjort eller vem som bär skuld till vad. Det tycker jag ventileras så bra i media ändå. Nä jag har mer för avsikt att fokusera på hur vi hanterar vår förmåga att prata. Att det kan vara så lätt att göra sig sanningar på andra människors bekostnad. Å desutom hålla det för sant. Jag tycker att det är tragiskt att vi kan tillåta oss att göra så. Återigen far flera människor illa på grund av vad som sägs. Det är desutom ingen måtta på vad man har vräkt ur sig. Jag kan knappt tro det är sant.

Genom åren har jag gång på gång återkommit till mina barn med följande: Man FÅR inte säga vad som helst. Jag menar verkligen de. Spelar ingen roll hur arg eller besviken man är. Man får INTE säga vad som helst. I dessa tidevarv av tryckfrihet och vår rätt att stå upp och säga vad vi tycker har vi också ansvar för hur vi säger saker och vad vi säger för saker. Det har vi gentemot alla. Våra barn, våra syskon, våra föräldrar - ja gentemot precis alla. Ett ord kan såra, skada, kränka och bita sig fast å göra så ont.

 Varför är det då så lätt att rent ut sagt tala skit om andra?? En orsak är tror jag att man på så vis ställer sig själv i en mycket bättre dager. Man vänder fokus från jaget och den egna personen -tror man- genom att tala illa om andra. Egentligen kanske det säger mer om den som pratar än den man pratar om. Men dessvärre är skadan redan gjord. Så frågar jag mig vidare hur kommer det sig att man väljer och tro på andra människors uttalanden?? Jag menar att man hört genom bekantas bekanta att det faktiskt var så här. Ja jag vet inte varför. Jag kan inte komma på en enda bra idé om det. Jag kan bara uppmana till att man faktiskt bestämmer sig för att bilda sig en egen uppfattning eller prata rakt ut med den personen de gäller istället för att tro på de man hör när det gäller rykten och elakheter.

Men ord kan också vara vackra och till glädje. Så använd dina ord till att glädja andra. Tänk dig noga för och ta dig en titt i spegeln och känn att du kan vara stolt över människan där som möter din blick!

Rapport från en Ylva som aldrig upphör att förvånas!

Vad är det vi stoppar i oss??

Nu är det kokta fläsket stekt!
Vad är det vi håller på med?? Jaja jag förstår att ni undrar vad har nu Ylva rörts upp över den här gången. Jo man har gett sitt godkännande till att odla genmanipulerad potatis i Norrbotten. Det är så jag kan bli galen. Hur kan vi hålla på att manipulera med den mat som ska nära oss. Å vad är det för fel på den vanliga, hederliga mandelpotatisen?? Vad vet vi om hur alla dessa fantastiska moduleringar med maten kommer att påverka oss?? Okej jag har väl levt halva mitt liv vid det här laget så kanske kommer inte så mycket påverka mig, vad vet jag. Men vad sjutton är det vi lämnar efter oss?? Vet vi säkert hur all denna behandlade, bestrålade och manipulerade mat kommer att påverka våra barns och barnbarns framtid??

Är det verkligen så att vi ska ha alla sorters mat på bordet varje dag? Jag menar att allt växande har sin säsong och kanske är det meningen att vi inte ska ha tillgång till tomater och paprika eller apelsiner under årets alla dagar. För någonstans framställs dessa produkter hela året och där kan jag ställa mig frågan: på bekostnad av vaddå?? Tanken blir så stor och svinlande att jag inte törs tänka slutet på den. Givetvis köper jag också paprika och tomater alla årets veckor så dessa tankar och funderingar är givetvis ställda till mig lika mycket som till alla andra. Just nu har vi kanske inte så stor chans att göra tydliga val av vad de är vi stoppar i oss eftersom märkningen på vår mat är helt undermånlig när det gäller ursprung och odlingssätt.

Jag har i alla fall gjort ett medvetet val och de är att jag köper ekologiska ägg!
Jag vill kunna göra fler medvetna bra val - men då gäller det att vi har en tydlig information om vad de är för mat som säljs, för jag tycker inte de är lätt i vår livsmedelsdjungel att hitta de där produkterna som jag vill ha. Jag gillar inte att känna mig bakbunden i valet av vår mat, nä nu ska jag minsan utöka mitt ekologiska sortiment till något mer än bara ägg. Jag menar att ju fler vi blir som väljer bort "dålig" mat så bör det visa på andra trender och tendenser. Jag säger bara var ärlig och ge folket de de FAKTISKT vill ha!

Rapport direkt från grönsaksdisken!

Att falla handlöst

Att möta andra människor kan vara nog så spännande. Man har ingen aning om vad som kommer att ske här näst. Det är kanske tur de med för visste man vad som skulle hända kanske man aldrig skulle tordas med något nytt och okänt. Ibland kan möten leda till att man faller handlöst. Man hoppas att man landar mjukt - men under fallets gång kan man hinna tänka så oändligt mycket och 100 olika senarior far förbi i huvudet på hur landningen ska bli. Man vet inte alls. Ibland blir de såna kraschlandningar, men många gånger - ja nästan de flesta gångerna landar man med hedern i behåll på något vis. Man får som resa sig upp ruska på sig fundera på vad som hände och kanske har man någon ny, nyttig -eller onyttig erfarenhet med sig i sin livsryggsäck. Nu låter det som att det är enkelt att falla, men de tycker jag då rakt inte att det är. Jag vill hoppa, skrika och gråta - berätta för hela världen hur det känns. Men i slutänden lönar det sig nog inte. Nä någonstans inom oss finns en liten låga av liv. Som behöver bränsle för att fortsätta brinna och om så bara en liten liten gest, ett vänligt ord eller en uppmuntrande blick gör att lågan blir större och man känner livskraften inom om sig. Ett par mjuka barnarmar om min hals i en trösterik kram när tårarna rinner är kärlek. Tack ni vänner som finns runt omkring och ger min livslåga bränsle, när jag vilset krockar med hinder höga som berg.