Hur mycket är klockan??

Så var det dags igen för 32 gången att ändra klockan från normaltid till sommartid. Detta eviga om man ska flytta fram eller bak klockan. Men i allt det förvirrande så brukar det lösa sig och någonstans lyckas alla få samma tid till slut. Förutom att dagarna efter tidsomställningen så får man ideligen höra: fast egentligen är klockan si eller så mycket. Ett ständigt dribblande om hur mycket klockan är eller borde vara eller var för en vecka sen.

 

Jag minns första gången det var dags att ställa fram klockan, det var minst sagt förvirrande då med. Hemma hos oss började vi så käckt ställa om våra klockor men när vi kom till köksklockan ryade pappa i och sa ifrån att vi fick då inte röra den klockan i alla fall. Försiktigt undrade jag varför vi inte skulle ställa om den. Jo men det var ju för att pappa skulle veta när bussen kommer så att han inte skulle missa några gäster. Nå när pappa väl fick insikt om att ställa om tiden gällde alla, även bussarna så lugnade han sig skrattade och lät oss ställa om även den klockan.

 

Denna första gång hade dock Schweiz bestämt sig för att minsann behålla ”normaltiden” och just den här sommaren var jag och min kompis på resa till Schweiz. Nära som det är till grannländerna Frankrike och Tyskland passerade vi gränserna ett antal gånger och det var ett sjå att hålla reda på vad klockan var och när tågen skulle gå så man inte blev kvar på fel ställe. Jag tror att även Schweizarna insåg det för sedan dess har även dom hängt med på normal och sommartidskarusellen. Dessutom blev det en massa kostnader för just alla tidtabeller som skulle justeras så att tåg och dylikt gick vid rätt tid i förhållande till grannländerna. Ja det är mycket att tänka på om man inte inrättar sig i ledet.

 

En annan gång skulle det vara gudstjänst i kapellet i Nikkaluokta och alla gudstjänstbesökare hade intagit sina platser men ingen präst dök upp. Till slut skickades min bror iväg för att kolla om det hänt prästen något. Men det var bara att prästen missat att det varit dags att ändra klockan. Gudstjänst blev det om än något försenat.

 

Jag kan dock inte låta bli att återkomma till frågan om varför vi håller på och ställer om klockan. Jo det är för att försöka bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren. Här på våra breddgrader har det inte så stor betydelse med andra ord eftersom vi har ljust dygnet runt. Och redan nu har vi soluppgång före sex på morgonen. Likadant på hösten i oktober när vi ställer tillbaka tiden så är det för sent på året för att vi ska ha nån nytta av att det är ljusare på eftermiddagarna då det redan hunnit bli för mörkt för att vi ska ha någon egentlig nytta av ljuset på eftermiddagarna.

 

Kanske skulle vi också göra som Ryssland gör. I år ställer dom om sina klockor till sommartid för sista gången och därmed avskaffas den. I stället förskjuter man normaltiden med en timme i alla nio tidszoner

 

Kommentera här: