Isfiske

Att man kan lägga nät under isen har jag vuxit upp med och någongång har jag förstås funderat på hur det är möjligt. För några år sedan fick jag vara med om det för första gången. Det krävs lite förutsättningar för att det ska vara möjligt.

Först ska man ha en lämplig sjö och allra helst i lämpligt väder. Givetvis ska en stor matsäck vara medpackad också - inte minst viktigt.


När man kommit så långt ska man skotta bort snön så man kommer ner till isen så där en fyrkant på nån ½ meters långa sidor - jag säger inte vems lott det är att göra det... När det är gjort ska det i "huvudhålet" borras sex hål och i "mottagarhålet" borras fyra hål.

Så ska isen sågasmellan hålen så man får bort det stora isblocket i mitten. Då kan man lungt konstatera att man är ganska trygg på den metertjocka isen :)

 

 

 

 

 

Så här långt har jag ju också varit med i matchen att man måste ha två hål varimellan nätet ska finnas. Men det är nu som jag inser att på något sinnrikt sätt ska man alltså få nätet mellan hålen. Precis så är det. Man har en så kallad isbjörn. Det är en bräda som har en lös del i mitten som sitter fast på en arm. Armen är fäst i ett snöre. På den lösa delen sitter det piggar och med hjälp av snöret och piggarna matar isbjörnen sig fram på undersidan av isen. Man rycker lite i snöret så att armen släpper och "sträcker" sig framåt och piggarna fäster i isen lite längre fram. På så sätt matar man fram isbjörnen bit för bit. Förhoppningsvis har man siktat så bra och att isen är förhållandevis slätt på undersidan så att den hamnar alldeles i närheten av mottagarhålet.

 

 

 

Isbjörnen sänks ner i huvudhålet och riktas in mot mottagarhålet.

 

Med en lång grov järnkrok fångar man in isbjörnen och plockar upp den ur mottagarhålet. På så vis har man fått ett rep som går under isen mellan hålen. Japp nu är man nästna i hamn. För nu är det bara att fästa nätet i ena änden av snöret och dra det under isen till det andra hållet. Nätet fäster man i grova grenar vid varje hål. Ja vad annat kan man säga att nog har någon varit uppfinningsrik som med så enkla medel konstruerat sådana redskap. Förhoppningsvis så ger det resultat också .

 

 

 

Rapport från Ylva som filosoferar kring människan uppfinningsrikedom!!

 

 

 

Kommentera här: