En dag på fjället

Vad kan vara bättre än att vara på fjället en dag som denna? Solen strålar från en princip klarblå himmel medan den svaga vinden bara känns uppfriskande. Vi kör ut över sjön för att sedan leta oss upp på fjället vid Porraskårsa  och genast när vi är uppe ser vi att snön liksom lever. Först ser man ingenting men rätt vad det är ser vi att det är ripor som springer omkring på slutningarna, som små levande snöbollar. Mellan varven tar det sig en flygtur kors och tvärs i den rätt branta ravinen. Lite längre bort i slutningen vandrar några renar i sakta mak och stannar för att beta på de små bara fläckarna. När vi känner oss nöjda med att ha betraktat skådespelet kör vi vidare över de vita vidderna. Vi fortsätter att se både ripor och renar.

Rätt vad det är ser vi en del korpar och mycket riktigt vi hittar ett renkadaver. Ingen trevlig syn även om det är naturens lag. När vi inspekterat platsen och försökt lista ut vilket rovdjur som varit i farten äntrar vi återigen skotern och fortsätter i det ljusa vårvinterlandskapet. Föret är fint uppe på fjället och vi kan obehindrat färdas som vi önskar. När vi kommer bakom ett krön får vi syn på en örn sittandes på en sten. När vi kommer närmare lyfter den och brer ut sina brunvita vingar. En ganska imponerande syn där den glider iväg. Då plötsligt ser vi en räv liggandes på en barfläck. Den har antagligen sovit och inte hört ljudet från vår skoter. Men snabbt är den på benen och springer iväg över snön.
Vi letar upp en barfläck där vi kan förtära vår lunch och njuta av de varma solstrålarna, medan en flock snösparvar flyger förbi oss. Vi har varit ute rätt länge vid det här laget så nu känns det som om vi är nöjda med dagens tur och letar oss ner till dalen för att åter köra hem mot Nikkaluokta över sjön. Men våra möten med djuren är ännu inte slut för där i en av vakarna simmar sångsvanarna så stolta.
Ja vad kan man annat säga än att det finns liv på fjället.
Riporna som pilar omkring  över snön
Kungsörnen som seglar bort över himlen
Räven som tar det säkra före det osäkra och flyr bort över vidderna
Sångsvanar