Mitt under solen

Det är första gången jag varit på Zanzibar. Det går inte att missta sig att de flesta är muslimer på ön. Jag tror inte jag sett en enda fullvuxen kvinna som inte bär slöja, jo föresten personalen i vårt hotell. Männen bär den traditionella lilla mössan. Att vi dessutom är mitt under solen gör det hela ännu mer speciellt. Vår grupp har till uppgift att se över hur vattenförsörjningen ser ut. Vilket i sig är intressant. Men minst lika intressant är omgivningarna vi rör oss i. Vi färdas på de små bygatorna. Afrikanernas största rum är uterummet. Så här mitt på dagen givetvis i skuggan under något träd eller under något utskjutande tak. Det är näst intill olidligt hett och luftfuktigheten är skyhög. Självklart är det klokare att söka skugga. Redan vid första pumpen som vi stannar vi kommer försiktigt en nyfiken skara barn i olika åldrar. De allra minsta sitter vant på sina äldre syskons höfter, men tittar nyfiket på oss. Vi sticker ju så klart ut i mängden, vi är ju både vita och är annorlunda klädda.

 

Husen är små, gjorda av korall och putsade med cement. Bygatorna är av jord. Asfalt i den här värmen hade varit olidlig. Barnen springer vant omkring på bara fötter. Tror att jag också hade hört till skaran barfota barn om jag bodde här. Här och var sprätter hönorna omkring och flera av dom är omgivna av små ulliga kycklingar. Getter är också vanligt förekommande. Små bananplantage och andra odlingar inryms också mellan husen. Här och var har man brett ut sjögräs till tork. Det vilar ett lugn över det hela. Ett lugn som man sällan upplever hemma i Sverige, men där är också vårt uterum mycket mindre och begränsans av vårt kallare klimat.

 

Ja nog är det spännande att möta andra människor och andra sätt att leva. Människor lever bra här också även om det inte är på samma sätt som vi har det för vi ska ju inte tro att allt vi har och allt vi gör och det sätt vi lever på gör oss till högre stående människor. Nej det är viktigt att vi med ödmjukhet betraktar varandra och varandras sätt att leva.

Ylva filosoferar om livets olikheter