Att ha sina sinnen öppna

Efter en magnifik invigning med pompa och ståt av Terra Madre i Turin. Kan vi bara konstatera att nu är vi igång. En delegation på ca 25 samer från norska och svenska sidan av Sápmi är här bland 6000 andra deltagare för att representera, presentera och marknadsföra. Representera ett samiskt urfolksperspektiv med bland annat biologisk mångfald och traditionell kunskap, presentera Terra Madre Indigenuos People 2011 som går av stapeln i Jokkmokk 17-20 juni till våren med några redan nämnda teman men också marknadsföra och berätta om det samiska köket. En fantastisk möjlighet bland människor som är intresserade av att vi alla ska ha tillgång till GOD, REN och RÄTTVIS mat. GOD att den ska smaka gott, REN att den ska framställas på ett giftfritt sätt och RÄTTVIS att den som framställer maten ska få rättvist betalt och blir rättvist behandlad, Sow Foods filosofi som jag tror att var och en av oss faktiskt kan skriva under.

Här på matmässan Salone del Gusto, möter vi hundratals matproducenter som villigt berättar och visar sin mat och jag känner att jag blir glad och har hopp om att vi trots allt ska kunna få äta bra mat och inte bara bli hänvisad till halvfabrikat och processad mat.

Jag knyter kontakter och möter människor från andra sidan jordklotet. Så långt bort från oss - men ändå så nära när det gäller det grundläggande för livet som någonstans att bo, kläder, mat och någon att bry sig om och hålla kär. Alla delar vi dessa perspektiv.

En fantastisk kullinarisk upplevelse på många sätt.

Ylva rapporterar långt bort från Turin och Terra Madre - 'Moder Jord'