Sista rycket

Imorgon äntrar vi planet och återvänder hem till Sverige, så här gäller det att ösa på. Vilket resulterat i ytterligare några sevärdheter. Men den här gången i klart och soligt väder med blå himmel. Blå himmel är ju sannerligen ingen självklarhet även om väderprognosen visar på en solig dag.
 
Åter till sevärdheterna så har vi gjort besök i konstdistriktet 798. Ett fabriksområde som gjorts om till konsthallar eller ja man ser spår av de konstnärliga uttrycken lite varstans i området. Dessemellan ligger det en mängd småbutiker varvat med caféer och lunchservering. Tydligen ett populärt område för att fota brudpar också upptäckte vi.
 
I vår guideboks tio-i-topp lista finns även Lamatemplet med. Det är fortfarande ett aktivt tempel så tempelområdet myllrar av en salig blandning av turister, tempelbesökare som ber och tänder rökelser och inte minst en och annan munk. Området består av en mängd paviljonger med buddastatyer i olika storlekar och former på upphöjda altare. Den största är en stående budda som är flera våningar hög.
 
Pekings motsvarighet till Gamla stan i Stockholm är Hutongerna. Ett område med smala gränder och låga k-märkta byggnder, med småbutiker likt Västerlånggatan. Ett myller av folk, blandat med cykelskjutsar, leverantörer och bilar i de trånga gränderna, för tyvärr är det tillåtet att köra bil i gränderna. Hur som helst ett trevligt strövområde, med mängder av barer, restauranger och caféer.