Ska det vara så svårt??

Helgen som gick var grabbarna och tjejerna från vår sameby ute på fjället för att samla ren. Det drar nämligen ihop sig för skiljningsgärde snart och då ska byns renar samlas ihop och flyttas mellan 8-10 mil innan vi har dom i gärdet i Kaitum. Just nu är det ganska lite snö på fjället efter alla hårda vindar som varit och blåst rent. Det innebär att det är bitvis ganska steningt och eländigt. För att underlätta arbetet hade man tagit in en helikopter som ska vara behjälplig i arbetet med att flytta renarna. I söndags var det desutom lite flatljus vilket innebär att det blir ganska vitt på fjället och konturerna försvinner. renarna springer lite hit och dit och man måste som skoterförare hålla koll på både renar och terräng.
 
Det är då det händer. En av killarna kör in i sten som inte syns. Det blir tvärstopp och han voltar över skotern och dessvärre finns en liten seg fjällbjörk just där han kraschar så naturligtvis prickar han den också. Men han tar sig upp på skotern igen, kör ner mot dalen, mot bilvägen och byn Ratekjokk och på något vis tar han sig fram till en av gårdarna. Där faller han av skotern. De övriga i gänget har vid det här laget fått klart för sig att han kraschat så man har redan larmat SOS. Man får på en gång besked om att ambulanshelikoptern inte kan lyfta från Gällivare på grund av dåligt väder. Vilket inte är alltför ovanligt, ja att väderförhållandena är sådana att ambulans helikoptern inte kan lyfta. Men markambulans går från Kiruna och kör de 3 milen till Alalahtti. Under tiden har de övriga kommit fram till gårdsplanen också och man får där besked om att vänta in sjukvårdspersonal eftersom det kan var misstänkta nack- och ryggskador då vederbörande just klagar på nack- och bröstsmärtor.
 
Just idag är det bara en 7-8 minusgrader som tur är då han blivit liggande på snön. Det hade lika gärna kunnat vara  -38 grader. Man brer på honom filtar och annat men markkylan kan man inte göra något åt eftersom man inte för röra honom. Här blir han liggande i 2½ timme. Ja men fatta ligga skadad på snön ute i 2½ timme. Varför ska det vara så svårt att få räddningsaktionen att gå snabbare?? Man är max tio minuter från bilväg med skoter. För ambulansen tar det max 30- 40 min att köra från Kiruna och sen 10 min med skoter. Våra grabbar fanns ju där så brist på skotrar var det definitivt inte. Om det nu var befarad nackskada så är det förstås vanskligt att ta honom på någon skoter, MEN vi hade ju helikopter på plats, dock inte ambulanshelikoptern. Så innan alla de byråkratiska kvarnar malt och den civila helikoptern fick uppdraget att lyfta killen i helikoptern över älven till ambulansen så tar det 2½ timme. Det är inte klokt att det ska vara så. Hade det varit -38 grader så hade man ju desutom fått köldskador att hantera. När väl sjukvårdspersonalen var på plats och hade fått på nackkrage och fått fram bår så lastades han in i helikoptern och flögs över till ambulansen. Som tur var var nacken hel så den här gången hade han med sig sin skyddsängel.
 
Ylva funderar på de byråkratiska kvarnarna - hur svårt ska det vara???
 
På flytt med renarna