Renarna vandrar österut

Sommarens ljusa nätter och med en sol som inte går ner under horisonten på nästan 2 månader lider mot sitt slut. Men under en lång härlig sommar, långt västerut till fjälls hålls våra renar, med sina småkavalar som tog sina första vingliga steg i mitten av maj. Det är en tillväxtperiod. Renarna är på sommarbete och strövar fritt omkring på fjället. Långt bort från allt vad infrastruktur heter. Inga bilar och inga järnvägar. En fin och rofylld period.

En hel del stängselreparationer utförs givetvis under barmarksperioden. Vårt "spärrstängsel" ska också rullas ut och sättas upp. Ja jag förstår att ni funderar på vad jag nu menar för något. Jo när renarna har vandrat väster om Lihti, vårt sommarviste, som det blir att rulla ut stängslet tvärsöver hela renarnas vandringsområde. Ja frågan är givetvis befogad Varför i hela fridens dagar rullar vi ut ett flera km långt stängsel??? Det är ganska sinrikt faktiskt om jag får säga det själv. På 3 olika ställen längs med spärrstängslet har vi hagar. När det så börjar dra ihop sig för att ha kalvmärknigsgärde kommer renarna vandrande västerifrån, vi samlar då ihop renarna och väljer den hage som ligger bäst till för stunden och tar in renarna där. Vanligen om natten då det är lite svalare. Ljuset har vi ju inget problem med. Kalvarna springer bredvid sina mammor i hagen så med lassot kastar man fast den kalven som springer bredvid den ren som man äger. Varje renägare har en egen kombination av snitt som skärs i öronen på kalven. När så nattens arbete är över släpper man ut renarna igen. Men nu släpper man dom öster om spärrstängslet. På så sätt behöver inte renarna vara mer än en gång i hagen. Håll med om att det är sinrikt!!! Så fortsätter arbetet natt efter natt med välbehövliga vilopauser vid sämre väder då regnet vräker ner och dimman ligger i backen så man knappt vet vad som är upp eller ner. Jaja jag erkänner att vi visst märker kalv i regnväder också - det är mindre kul för blötare och lerigare kan man knappast bli...

I slutet av juli har så alla renarna passerat genom hagarna i spärrstängslet. Den här sommarens kalvmärkning är över för den här gången. Spärrstängslet plockas ner och rullas ihop. De små stugorna som ligger utslängda likt en handfull tärningar bommas igen omsorgsfullt och väl för man vet aldrig vilka höst och vinterstormar de ska stå pall för denna kommande vinter.

Renarna har ännu en tid av barmark framför sig och gott om bete innan de lämnar de höglänta sommarbetesmarkerna bakom sig. De små kalvarna har ytterligare några månader på sig att växa ännu mer innan vintern är ett faktum.